Látnivalók Badacsonyban

Helyi látnivalók

A Balatonban fürdeni - semmivel sem összehasonlítható élmény. Ugyanakkor vannak napok, amikor más érdekes és értékes kikapcsolódási lehetőségre vágyik az utazó. Ezekre az alkalmakra ajánljuk a következő, helyi nevezetességek megtekintését.

 

Egry József Emlékmúzeum

Egri József a Balaton festője - ez közismert tény. Azt azonban kevesen tudják, hogy a művész akkor találta meg saját, senkivel össze nem téveszthető stílusát, miután Badacsonyban megismerkedett egy helyi asszonnyal, és őt feleségül véve itt le is telepedett. Volt lakóházában-műtermében található a múzeum.

 

Kisfaludy-ház

Ez az épület egy présház, amelynek tulajdonosa a Himfy néven is ismert költő, Kisfaludy Sándor volt. A ház sajnos múzeumként nem látogatható, ma neves étterem működik benne.

 

Szegedy Róza-ház

Irodalmi és egyben bormúzeum is az a hely, mely eredetileg Szegedy Róza családjának
présháza volt. Miután Szegedy Róza férjhez ment Kisfaludy Sándorhoz, szívesen időztek e számukra kedves házban. A főépületben kettejük tárgyi emlékeit, Kisfaludy munkásságáról pedig kiállítást is láthatunk. Lehetőség nyílik a borászati eszközök bemutatóját megtekinteni és a híres badacsonyi ürmösbort is megkóstolni.

 

Tájház

Ha szeretné látni, hogy a Badacsonyban élő emberek milyen foglalkozásokból teremtették elő megélhetésüket, akkor a Helytörténeti és Néprajzi Gyűjteményt feltétlenül föl kell keresnie. Halászok eszközei, borászok szerszámai, bútorok, használati tárgyak, dokumentumok mesélnek a nem mindig mesés múltról. (Badacsonytomaj)

Vallási nevezetességek

Kőkereszt (Ranolder-kereszt)

A Badacsony hegyen, 400 méteren magasodó kereszt -melyet állítójáról, Ranolder János veszprémi püspökről nevezetek el- vallási szempontból is érdekes jel, mellőle pedig csodálatos balatoni panoráma tárul az emberek elé. A kereszt nagyságáról csak annyit, hogy állításakor 40 bivallyal tudták fölvontatni a helyére. Ranolder püspöknek annyira megtetszett vidékünk, hogy a kereszt alatti hegyoldalon egy nyaralót is építtetett.

Szent Imre-templom

Szent István királyunk fiáról, Szent Imréről elnevezett templom az első kéttornyú, három hajós bazalttemplom Európában. A templom Badacsonytomajon áll, 1932-ben épült, neoromán stílusban. Apszisának jobb oldali mozaik üvegablakát házunk egykori tulajdonosa, Szegedy Georgina adományozta. A templom felújításakor a freskókat a helybeli -de azóta sajnos elhunyt- Udvardi Erzsébet Kossuth-díjas festőművész készítette. Érdekesség, hogy Lékai László, a későbbi esztergomi érsek, néhány évig itt volt plébános, a Bacchus házigazdáját, Zsoltot is ő keresztelte meg annak idején.

Klastrom-kút, Szent II. János Pál pápa-Emlékhely, Szent István Király Kápolna

A lelki töltődés és az elcsendesedés helyei. A Klastrom-kút egy nyáron is hűs vizet adó forrás, a XIII. században itt állt pálos kolostor helyén. A közelében került kialakításra 2008-ban egy szabadtéri szentély II. János Pál pápa emlékére. Innen szintén nem messze épült fel -egykori bazaltbányászok lakásainak helyén és részben azok köveiből- a több szempontból is különleges Szent István Király Kápolna. Mindkét kegyhely megálmodója, építésének elindítója, valamint a II. János Pált ábrázoló életnagyságú festmény és a kápolna oltárképének alkotója Udvardi Erzsébet Kossuth-díjas festőművésznő.